mandag, december 11, 2006


Selforganisering

Den danske kunstnergruppe Superflex er initiativtager til antologien om Selvorganisering. Den er lavet som en slags inspirations- eller værktøjsbog til andre eksisterende eller fremtidige selvorganiserende grupper. Bogen er fyldt med meget forskellige eksempler på selvorganisering fra hele kloden (fra Djursland til Bangladesh), men ind imellem eksemplerne er der også uddybende essays (af bl.a. Lawrence Lessig) om nogle af de juridiske, politiske og økonomiske perspektiver af selvorganiseringens princip.

Som simpelthen er det: at gøre det selv.

Intervieweren i Deadline havde den aften, hvor det var blevet annnonceret at Muhammed Yunus fik Nobels fredspris, præcis forstået pointen i Yunus' projekt, idet han i begejstring næsten lettede fra stolen og sagde: "Jamen, de har jo gjort det selv!".

Bogen har også et bidrag af Yunus.

Selvorganisering er en måde at tænke på, der får mest ud af det forhåndendværende; en form for autonomi, der på den ene side bryder med den traditionelle venstrefløj, fordi den ikke nødvendigvis har revolutionen og den globale forandring som det første mål, og på den anden side distancerer sig fra den traditionelle højrefløj, idet den bruger markedskræfterne og den eksisterende teknologi til at vende magtforholdene om.

Og så har selvorganisering et æstetisk potentiale som mange andre end Superflex trækker på, og som er med til at bane vejen for nye kunstformer.

Bogen er redigeret af Will Bradley, Mika Hannula, Christina Ricupero, Superflex samt medredaktør Sylvester Roepstorff. Grafisk tilrettelæggelse, Rasmus Koch. Den er kommet på Lukas & Sternberg, New York og er støttet af Nifca. Klik her for mere information på Nifcass hjemmeside. Mere om Superflex her.

Ingen kommentarer: