tirsdag, juli 04, 2006

Planeter og ledninger

En erindring fra Roskilde 2006

- Det er nu alligevel mere checket at rykke rundt på planeter end på ledninger.

Den bemærkning, der kom fra min ven Søren, var lige så svær at argumentere imod som den var at glemme.

Det var Goodiepal han refererede til.

Han er kommet til at ligne en imam med tvedelt langt stort skæg, og der sad han med sit skæg og fløjtede ind i mikrofonen, mens hans kunstige fugle kvidrede i højttalerne. Pludseligt standsede det:

- Det var så første sæt.

Dernæst gik han om bag mixerpulten og lavede flerlags-hyl fra både dybe og mellemliggende lag i svælget; samplet og manipuleret.

- Det var så andet sæt.

Dernæst gik han over til satiren, hvor diverse stangtøjsmusikere og modeslaver blev ristet over denne musikers alt andet end almindelige hjernegløder. Når han f.eks. imiterer de nye islandske bands (der slår sig op på at være islændinge), hører man med det samme at det er en mand, der kan sin beatbox og trækker på en musikalitet, der er større end det han udtrykker.

Det var så tredje sæt. Det gik over i en fælles klokkeringning med klokker han må have lavet selv eller i hvert fald have valgt med omhu, for de giver nogle bestemte frekvenser, som han synes om. Klokkerne fandt han da han ledte efter et instrument, som han kunne bruge med de psykiatriske patienter han passer på Færøerne. Han går op og slår selv den største klokke an, hvorefter han sætter sig til sit bord. Det er her planeterne kommer ind i billedet. For både i starten og i slutningen flytter han rundt på de planeter der står på bordet. Fordi den franske hip-hop-scene nu er som den er, må han flytte planeterne fra den ene ende af bordet til den anden - så den franske musik flytter med. Det sker så efter et mønster, der står tilskuerne lige så fjernt som deres overkæbe er på deres underkæbe.

Goodiepal kommer oprindeligt fra den computerskabte musik. Han var tidligt ude og har tryllet med computeren i årevis - mange år før der var noget der hed elektronika. Men han er gået analog - ikke igen, - det er vel nærmere sådan at han befinder sig i et analogt landskab på den anden og ikke på denne side af computerteknologien.

Det er lidt senere - til en fantastisk god koncert med Tied and Tickled Trio - at vi ser en meget fin elektronika-musiker. Han står og flytter rundt på nogle ledninger, og så siger Søren at det nok er lidt mere checket at flytte rundt på planeter end på ledninger.


Ingen kommentarer: